İçindekiler
Bu sayfada, Wilcoxon signed rank test (Wilcoxon işaretli sıralar testi) adlı istatistiksel testin ne olduğundan kısaca bahsedeceğiz ve SPSS programını kullanarak nasıl Wilcoxon signed rank test yapıldığını göstereceğim.
Wilcoxon signed-rank test nedir?
Wilcoxon signed-rank test, birbirinden aynı kişilerden oluşan bir grubun 2 farklı zamandaki ölçüm skorlarını karşılaştırmak için kullanılır. Bu testin bağımlı örneklem t testinden farkı, parametrik olmayan bir test olmasıdır. Yani t testinin normallik varsayımını karşılayamadığımız durumda t testine alternatif olarak yapılır. Aynı zamanda, bağımlı değişkenin veri tipinin ordinal veri tipi olduğu durumlarda da Wilcoxon signed-rank test yapılır.
Eğer grubun 2’den fazla farklı zamandaki ölçüm skorlarını karşılaştırmak istiyorsak, Wilcoxon signed-rank test yerine Friedman Testi yapmamız gerekiyor.
Wilcoxon signed-rank test, Wilcoxon rank-sum test ile karıştırılmamalıdır. Bu ikisi farklı testlerdir ve farklı amaçlara hizmet ederler.
Wilcoxon Signed-Rank Test Varsayımları
Wilcoxon Signed-Rank Test uygulamak için verinin normal dağılım göstermesi gerekmez. Fakat, çok çarpık olmayan, yaklaşık olarak simetrik bir dağılım göstermesi gerekir. Eğer simetrik bir dağılım göstermiyorsa, o zaman Wilcoxon Testi yerine İşaret Testi uygulamak daha uygun olacaktır.
SPSS ile Wilcoxon Signed Rank Test Nasıl Yapılır?
Aşağıdaki adımları izleyerek Wilcoxon signed-rank test yapabiliriz:
Adım 1:
Öncelikle, SPSS’te Analyze -> Nonparametric tests -> Legacy Dialogs -> 2 Related Samples butonlarına tıklıyoruz.
Adım 2:
Sağdaki Test Pairs kısmında Variable 1’in altına önceki ölçüm değişkenimizi, Variable 2’nin altına ise sonraki ölçüm değişkenimizi sol taraftaki kutudan alıp taşıyoruz. Test Type kısmında Wilcoxon işaretlenmiş olmalı. Bunları yaptıktan sonra pencere aşağıdaki resimdeki gibi görünmeli. Sonra OK’a basarak sonuçları görebiliriz.
Wilcoxon Signed Rank Test Yorumlama
Testin istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç verip vermediğini görmek için, Test Statistics tablosundaki Asymp. Sig. (2-tailed) değerine bakıyoruz. Bu değer bize Wilcoxon signed-rank testimizin p değerini verecektir.
Örneğimizde p değeri 0.05’ten küçük bir değer. Yani bu örnekte ilaç aldıktan sonra, ilaç almadan önceye göre kalp atış hızları arasında anlamlı bir fark var.
Peki kalp atış hızının ilaç aldıktan sonra mı yoksa önce mi daha yüksek olduğunu nerden öğreneceğiz?
Bunu görmek için de, aynı sonuç sayfasındaki Ranks tablosuna bakmamız gerekiyor. Bu tablodaki Negative Ranks’in N sütununda karşılık geldiği sayı ilaç aldıktan sonra kalp atış hızı azalan kaç kişi olduğunu, Positive Ranks’in N sütununda karşılık geldiği sayı ilaç aldıktan sonra kalp atış hızı artan kaç kişi olduğunu bize gösterir. Ties bölümü de artış ya da azalış olmayan kişi sayısını gösterir.
Bu örneğimizde, ilaç aldıktan sonra kalp atış hızı artan 45 kişi, azalan 7 kişi var. Hatırlarsak bir önceki tabloya göre p değeri 0.05’in altındaydı. “Demek ki ilaç aldıktan sonra kalp atış hızı anlamlı bir şekilde artmıştır” sonucuna ulaşıyoruz.
Wilcoxon Signed Rank Test Etki Büyüklüğü Bulma
Wilcoxon Signed Rank Test sonucu, eğer anlamlı bir etki çıkarsa (p < 0.05), o zaman etki büyüklüğü değerini de yorumlamamız faydalı olacaktır. Wilcoxon Signed Rank Test için etki büyüklüğü şu formülle hesaplanabilir: Z / √(n)
Yani, test sonucu bulduğumuz Z değerini, katılımcı sayısının kareköküne bölersek Wilcoxon signed rank test etki büyüklüğünü buluyoruz.
Bu örnekte Z değeri -5.550 ve katılımcı sayısı 52. Formülde yerlerine yerleştirirsek [-5.550 / √(52) = -0.77] şeklinde, etki büyüklüğünü -0.77 olarak buluyoruz.
Etki büyüklüğünün negatif ya da pozitif olması fark etmez, 0’a olan uzaklığı önemli. Etki büyüklüğü yorumlama için de şu değer aralıkları kullanılabilir:
|r| = 0.1 | küçük etki |
---|---|
|r| = 0.3 | orta etki |
|r| = 0.5 | büyük etki |
Bizim örneğimizde etki büyüklüğü -0.77 çıktı. Bu değer 0.05’ten daha büyük olduğu için, bu örnekte çok büyük bir etki büyüklüğü olduğunu ifade edebiliriz.
Bir yanıt bırakın